Osmose behandelingen

Heeft uw schip last van osmose? Wij lossen dit graag voor u op! Heerlien & Adema is in bezit van een HOTVAC machine waarmee we schepen, waarbij osmose is geconstateerd, kunstmatig kunnen drogen. Het voordeel van drogen met een HOTVAC is dat we, in een korte tijd, een stabiele droogtegraat van het laminaat creëren. Door een gedroogde boot vervolgens te voorzien van een beschermende epoxycoating, kunnen we een goede kwaliteit garanderen.

Osmosebehandeling, zo werkt het:

  1. Kaal schillen van het onderwaterschip
  2. Drogen
  3. Schuren
  4. Voorzien van primer
  5. Geheel glad plamuren en schuren
  6. Voorzien van 5 lagen Epoxy Primer en antifouling

Heeft uw schip last van osmose?

Wij helpen u graag! Neem vrijblijvend contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken.

Wat is osmose precies?

Osmose doet zich onder andere voor in het polyesterlaminaat van boten, zeiljachten en motorjachten. Alle polyester boten komen uiteraard in aanraking met water. Dit is geen probleem als het polyester van goede kwaliteit is, maar dit is niet altijd het geval. Osmose wordt veroorzaakt wanneer er vocht in het laminaat dringt en dit vermengt met de chemische bestanddelen in het polyesterlaminaat. Hierdoor komt er een Hydrolyse werking op gang en wordt de amine verbinding in het polyester afgebroken.

Dit resulteert in een zuur en een amine en dit veroorzaakt de blazen in het laminaat en de azijnachtige geur van het zuur. Deze blazen brengen directe schade aan het laminaat en kan zelfs voor delaminatie zorgen.